Kaj vpliva na čas polnjenja električnega vozila?

Poznavanje časa polnjenja električnega vozila je ključnega pomena za varno in učinkovito vožnjo. Ne samo, da to vpliva na vašo dnevno rutino – torej na vašo optimalno organizacijo časa, ampak ima tudi pomemben vpliv na vašo denarnico.

Kaj moramo vedeti o času polnjenja električnega vozila?

Poznavanje polnilnih postaj vpliva na čas polnjenja električnega vozila

Poznavanje osnovnih specifikacij polnilnih postaj je ključno, saj omogoča voznikom bolj premišljeno odločanje pri izbiri polnilnic glede na njihove potrebe. Vsaka polnilna postaja ima svoje značilnosti glede moči, hitrosti polnjenja, cene in dovoljenega časa polnjenja, kar je ključno za ekonomično upravljanje z vozilom.

Če uporabljate električno vozilo, je pomembno, da razumete, kakšne vrste polnilnice so na voljo. Različne vrste polnilnic imajo različne hitrosti polnjenja, zato je pomembno izbrati pravo polnilnico za vaše potrebe.

Obstajata dve glavni vrsti polnilnic za električna vozila: AC in DC. Hkrati so vozila prilagojena na to, da obstajata dve vrsti polnilnic, kar lahko vidite na spodnji fotografiji.

Polnilna vtičnica na vozilu iX ali podobno - GoGreen

Polnilna vtičnica na vozilu BMW iX ali podobno – GoGreen

AC polnilnice uporabljajo izmenično električno napetost za polnjenje akumulatorjev električnih vozil. AC polnilnice so običajno počasnejše od DC polnilnic, vendar so bolj priročne in cenejše.

DC polnilnice uporabljajo enosmerno električno napetost za polnjenje akumulatorjev električnih vozil. DC polnilnice so običajno hitrejše od AC polnilnic in so idealne za uporabnike, ki potrebujejo hitro polnjenje pred dolgim ​​potovanjem. HPC polnilnice so posebna vrsta DC polnilnic, ki lahko polnijo električna vozila v nekaj minutah. HPC polnilnice so nameščene na avtocestah in drugih lokacijah, kjer je potreben hiter dostop do polnjenja.

Izbira vrste polnilnice vpliva na čas polnjenja električnega vozila - GoGreen

Izbira vrste polnilnice vpliva na čas polnjenja električnega vozila – GoGreen

Nasvet: Če ste v stiski s časom, lahko uporabite hitro polnilnico, da svoje električno vozilo napolni v nekaj minutah. Vendar pa bo to stalo nekaj več kot polnjenje na počasnejši AC polnilnici. Torej, če niste pripravljeni plačati več, se prepričajte, da imate dovolj časa za polnjenje na AC polnilnici.

Pri vsem skupaj pa upoštevajte, da lahko na polnjenje vpliva tudi obremenjenost električnega omrežja. Ista polnilnica lahko v času, ko je omrežje bolj obremenjeno dalj časa polni vozilo, kot v času ko je omrežje manj obremenjeno.

Če potujete z električnim vozilom, je dobro, da načrtujete svoja potovanja vnaprej. Tako boste lahko našli polnilnice, ki so primerne za vaše potrebe. Uporabite lahko aplikacije za električna vozila, ki vam bodo pomagale najti polnilnice v bližini.

Poznavanje električnega vozila vpliva na čas polnjenja električnega vozila

Pri razumevanju, kako hitro vaše vozilo sprejema energijo, je ključno upoštevati njegove specifične zmožnosti polnjenja. Vsako električno vozilo ima svoje značilnosti in omejitve glede sprejema energije med polnjenjem, kar lahko močno vpliva na časovno učinkovitost procesa.

Nekatera vozila lahko sprejemajo energijo s hitrostjo, ki omogoča hitrejše polnjenje na DC hitrih polnilnicah, medtem ko druga vozila s svojo tehnično zasnovo lahko omejujejo hitrost polnjenja na nižjih stopnjah.

Na polnjenje vpliva tudi odstotek napolnjenosti baterije. Naša izkušnja pred nekaj dnevi, ko smo po opravljenem prevozu na letališče naredili postanek na Ionity polnilnici (150kWh) je sledeča. Vozilo se je polnilo najhitreje med 20% in 80% in sicer 43 kWh. Ko je bila baterija napolnjena 80% se je polnjenje upočasnilo na 30 kWh, pri 90% napolnjenosti pa je bila hitrost polnjenja 10 KWh. Pri tem je potrebno upoštevati, da je voznik vnesel cilj »Polnilnica Ionity na bencinski črpalki MOL Smednik«. Zato je vozilo lahko vnaprej zagotovilo, da je pripravilo baterijo na optimalno polnjenje.  Da se je vozilo pripravljalo na optimalno polnjenje je voznik vedel po tem, da se je prižgala lučka baterije in ventilatorja, ko se je približeval bencinski črpalki. Če se vozilo ne bi pripravilo na polnjenje, bi to podaljšalo čas polnjenja električnega vozila, vplivalo na večji strošek polnjenja in vplivalo na kvaliteto baterije.

Za pripravo vozila na polnjenje se je odločil tudi drugi voznik, ki je na izbirnem meniju v vozilu izbral Petrolovo DC polnilnico.

Čas polnjenja električnega vozila - Izbira polnilne postaje - GoGreen

Čas polnjenja električnega vozila – Izbira polnilne postaje – GoGreen

Poleg tega se lahko zmogljivost polnjenja vozila sčasoma spreminja zaradi različnih dejavnikov, vključno z obrabo baterije. Zato je pomembno redno spremljati zmogljivost polnjenja svojega vozila in se zavedati, kako se ta lahko s časom spreminja.

Ko ste na poti si lahko na zemljevidu v svojem električnem vozilu v nekaj sekundah ogledate, kje so najbližje polnilne postaje. Hitro lahko ugotovite, koliko boste plačali (€ na KW/h) za polnjenje svojega vozila in koliko časa boste morali počakati, da se bo napolnilo.

Električno vozilo priključeno na polnilnici. Pazi na stroške!

Ali veste, da lahko puščanje vozila priključenega na polnilnici, ko je že napolnjeno, povzroči dodatne stroške?

Pred kratkim sem bila na konferenci, ki je trajala enajst ur. Ko sem prišla na parkirišče sem svoje električno vozilo priključila na polnilnico v bližini dvorane. Ko sem se vrnila, sem bila presenečena, da sem morala plačati dodatnih 33,6 € za parkiranje. Ugotovila sem, da so v ceno polnjenja vključene tri ure. Za vsako nadaljnjo uro se plača dodatek. To pomeni, da sem za prve tri ure polnjenja plačala tarifo po ceniku, za vsako nadaljnjo uro pa dodatek. Plačala sem torej za energijo za čas polnjenja električnega vozila in dodatek, ki je zame neupravičen strošek in bi se ga lahko izognila, če bi si navodila za polnjenje dovolj natančno prebrala. Če uporabljate električno vozilo, bodite pozorni na stroške parkiranja na polnilnicah. Preden priključite svoje vozilo, se prepričajte, da ste prebrali pogoje uporabe polnilnice.

Prav tako poskrbite, da imate aktualne podatke o posamezni polnilni postaji. Iz prakse vam lahko povem, da so začetni pogoji polnilnic lahko drugačni kot čez čas uporabe. Na začetku so namreč podjetja, ki so postavile polnilnice poskrbeli za promocijske cene polnilnic, z naraščanjem števila elektronskih vozil pa so lahko promocijske ponudbe odmaknili.

Skrb za skupnost – trajnostna naravnanost

Tudi če si lahko zlahka privoščite plačilo dodatnega stroška, če pustite vozilo parkirano dlje kot je potrebno, se moramo zavedati, da zasedanje polnilnice po napolnitvi vozila preprečuje uporabo drugim voznikom, kar vodi v manjšo razpoložljivost.

Razvoj in uvedba aplikacij ali sistemov, ki omogočajo rezervacijo časa na polnilnicah ali celo sledenje statusu polnjenja v realnem času, vam lahko olajšajo uporabo javnih polnilnic in ostalim uporabnikom omogočajo kvalitetno uporabniško izkušnjo. Sistem aplikacije v vozilih omogoča, da lahko hitro najdete polnilnico v bližini, če je polnilnica na kateri ste želeli polniti zasedena.

Čas polnjenja električnega vozila je več kot le številka; je ključ do učinkovite in ekonomične uporabe električnih vozil. Učinkovito načrtovanje polnjenja – izbira prave polnilnice in prilagajanje časa polnjenja – lahko znatno zmanjša stroške. Dolgoročno to pomeni občutne prihranke.

Prikaz razpoložljive razdalje - GoGreen

Prikaz razpoložljive razdalje – GoGreen

Pri GoGreen razumemo te nianse in vam ponujamo vozila ter orodja, ki vam pomagajo optimizirati vašo izkušnjo električne vožnje. Pridružite se nam na poti do bolj trajnostne in stroškovno učinkovite prihodnosti.

Za ponudbo najema električnih vozil obiščite našo spletno stran, za nasvete za optimalno polnjenje pa kontaktirajte naše strokovnjake. Aktualne nasvete kako zmanjšati porabo električnega avtomobila pa najdete v blogu. Nasvete za zmanjšanje porabe električnih vozil so podali profesionalni vozniki, ki imajo strokovno znanje in veliko izkušenj pri uporabi električnih vozil. Vaša zelena potovanja začnejo z GoGreen!