5 nasvetov za zmanjšano porabo električnega avtomobila, ki so preverjeni in resnično delujejo.

Iz prve roke: “Kako zmanjšati porabo električnega avtomobila?” odgovarjajo profesionalni vozniki, ki so dnevno na poti. Opravljenih kilometrov iz prakse je toliko, da so za vas spisali 5 ključnih nasvetov kako prihraniti energijo. Porabo električnega avtomobila zlahka določite, saj nam podatek pokaže avtomobilski računalnik. Električni avtomobili so postali simbol okolju prijazne mobilnosti, vendar se lastniki pogosto sprašujejo, kako zmanjšati porabo električnega avtomobila in kako izboljšati učinkovitost svojega vozila. V tem članku bomo raziskali najboljše prakse za varčevanje z energijo električnega avtomobila. Preberite kaj lahko naredi posameznik, da prihrani energijo električnega avtomobila?

1. Z nekaj spremembami lahko zmanjšate porabo svojega električnega avtomobila za do 30 %

Ali veste, da lahko s spremembo voznega sloga zmanjšate porabo svojega električnega avtomobila za do 30 %? Eden od najučinkovitejših načinov za zmanjšanje porabe energije pri električnih avtomobilih je prilagoditev načina vožnje. Različni proizvajalci električnih avtomobilov ponujajo različne rešitve za to.

Po podatkih podjetja BMW lahko njihove tehnologije EfficientDynamics zmanjšajo porabo električnega avtomobila za do 30 %. To trditev podpirajo neodvisni testi. Voznik je kot kapetan ladje, ki krmari z energijo. Z bolj učinkovitim načinom vožnje lahko zmanjšate porabo in podaljšate doseg svojega električnega avtomobila.

Poraba električnega avtomobila - BMW EfficientDynamics

Poraba električnega avtomobila – BMW EfficientDynamics

Mercedes-Benz električna vozila so razvila vozne programe Dynamic Select, ki omogočajo prilagoditev načina vožnje. Na primer, možnost “Eco” se osredotoča na energetsko učinkovito vožnjo, kar pripomore k podaljšanju dosega. “Comfort” je privzeta nastavitev za udobno vožnjo, medtem ko “Sport” poudarja zmogljivost in odzivnost. Gogreen vozniki priporočajo, da se izogibate vožnji z veliko hitrostjo in uporabite način vožnje Eco, saj je le ta zasnovan za zmanjšanje porabe energije.

Poraba električnega avtomobila - Mercedes-Benz EQS ali podobno GoGreen

Poraba električnega avtomobila – Mercedes-Benz EQS ali podobno GoGreen

BMW in Mercedes-Benz, proizvajalca električnih avtomobilov, sta razvila napredne sisteme inteligentne rekuperacije, ki prinašajo večjo učinkovitost in daljši doseg vozil. Oba proizvajalca ponujata funkcijo prediktivne rekuperacije, ki uporablja navigacijske podatke, prepoznavanje prometnih znakov in informacije senzorjev za optimalno prilagajanje stopnje rekuperacije med vožnjo. Na primer, ko se avto približuje zavojem ali območju z omejitvijo hitrosti, se sistem samodejno prilagodi, da shranjuje več energije nazaj v baterijo. Ta inteligentna rekuperacija prispeva k zmanjšanju porabe energije in povečanju dosegov, kar omogoča bolj ekološko vožnjo.

Profesionalni vozniki, ki so vsak dan na cesti, vedo, kako zmanjšati porabo električnega avtomobila. Z nekaj preprostimi spremembami, kot so izklop klimatske naprave, gretja in masaže sedežev, ko jih ne potrebujete, lahko znatno prihranite energijo. To bo zaščitilo okolje in podaljšalo dosego vašega vozila.

Poraba električnega avtomobila -primer porabe električnega vozila - GoGreen

Poraba električnega avtomobila -primer porabe električnega vozila – GoGreen

 

Profesionalni voznik Mercedes-Benz EQS 450+ je z upoštevanjem smernic za učinkovito vožnjo, zmernim pospeševanjem in zaviranjem ter inteligentno rekuperacijo dosegel porabo 14,5 kWh/100 km. Na fotografiji zgoraj lahko vidimo posnetek ekrana voznika, ki natančno upošteva vseh pet predlogov za učinkovito vožnjo. Profesionalni vozniki upoštevajo cestno prometne predpise, uporablja inteligentno rekuperacjo v najvišji stopnji in imajo izklopljene nepotrebne naprave, kot so klimatska naprava, gretje in masaža sedežev, ko je to le mogoče. To predlagajo tudi vsem uporabnikov električnih vozil.

*EQS 450+ | WLTP: kombinirana poraba električne energije: 19,2–15,6 kWh/100 km | kombinirani izpusti CO2: 0 g/km (Podatek z uradne spletne strani Mercedes-Benz, dostopno 10. 10. 2023. Podatki so bili pridobljeni iz WLTP testa, ki je standardiziran postopek za merjenje porabe električne energije in izpustov CO2 električnih avtomobilov.)

2. Kako načrtovati pot z električnim avtomobilom?

Pred potovanjem načrtujte svojo pot vnaprej in preverite lokacije električnih polnilnic. Z načrtovanjem poti vnaprej lahko prihranite čas in denar ter se izognete stresu. Uporabite lahko program vozila, ki omogoča načrtovanje poti in glede na predvideno pot izračuna najbolj optimalne postanke (kje, kdaj in koliko časa) in pred postankom pripravi baterijo na polnjenje. Če želite še dodatne informacije, lahko uporabite eno izmed številnih aplikacij za iskanje in rezervacijo polnilnih mest. PlugShare je priljubljena mobilna aplikacija in spletna platforma, ki ponuja široko paleto funkcij, vključno z enostavnim iskanjem polnilnih postaj, preverjanjem njihove razpoložljivosti in dostopom do uporabnih informacij za voznike električnih avtomobilov.

3. Ali lahko nepravilno vzdrževanje baterije vpliva na porabo energije električnega avtomobila?

 • Visoke temperature: Visoke temperature lahko povzročijo, da baterija izgubi svojo zmogljivost in porabo energije. To je posledica kemijskih reakcij, ki se dogajajo znotraj baterije, saj visoke temperature lahko pospešijo razgradnjo elektrolita in aktivnih materialov v bateriji, kar vodi do izgube zmogljivosti in skrajšanja življenjske dobe. Visoke temperature lahko povzročijo, da baterija porabi več energije za delovanje, kar lahko zmanjša doseg vozila.

  Poraba električnega avtomobila - Visoke temperature lahko povzročijo, da baterija izgubi svojo zmogljivost

  Poraba električnega avtomobila – Visoke temperature lahko povzročijo, da baterija izgubi svojo zmogljivost

 • Nezadostno hlajenje: Če ni dovolj tekočine za hlajenje baterije, lahko to povzroči pregrevanje baterije, kar lahko zmanjša njeno zmogljivost in porabo energije. Baterije običajno delujejo najbolje v določenem temperaturnem območju, in če se preveč segrejejo zaradi pomanjkanja hlajenja, lahko to povzroči pregrevanje baterije, kar zmanjša njeno zmogljivost in lahko celo povzroči trajno poškodbo.
 • Preobremenitev: Če se baterija nenehno preobremenjuje, lahko to povzroči zmanjšanje njene zmogljivosti in porabe energije. Preobremenitev baterije pomeni, da se baterija uporablja za preveč energije naenkrat ali da je izpostavljena konstantnim prevelikim tokovnim obremenitvam. To lahko povzroči prekomerno obrabo baterijskih komponent in tudi zmanjšanje zmogljivosti baterije.
 • Vzdržujte svoje vozilo. S temi ukrepi boste zagotovili, da bo vaš električni avtomobil deloval optimalno in da boste lahko uživali v dolgem dosegu ter zmanjšali potrebo po dragih popravilih.

4. Preverite tlak v pnevmatikah

Ne pozabite na tlak v pnevmatikah vašega električnega avtomobila. Pravilno nastavljen tlak je ključnega pomena za doseganje najboljše učinkovitosti. Preverite priporočene tlake, ki jih določi proizvajalec vašega vozila, in redno vzdržujte pnevmatike na teh nivojih. Pravilno napolnjene pnevmatike zmanjšujejo trenje med vožnjo, kar vodi do boljše porabe energije in daljšega dosega. Da bi zagotovili najboljšo učinkovitost svojega električnega avtomobila, je pomembno, da tlak v pnevmatikah preverjate vsaj enkrat na mesec ali pred daljšim potovanjem.

S tem preprostim ukrepom boste povečali učinkovitost svojega električnega avtomobila in prispevali k varčevanju z energijo ter zmanjšanju emisij.

5.Izogibajte se ekstremom

Poraba električnega avtomobila - Parkiranje vozila v senci

Poraba električnega avtomobila – Parkiranje vozila v senci

Ekstremne temperature lahko vplivajo na zmogljivost baterije vašega električnega avtomobila. Visoke temperature lahko povzročijo prekomerno segrevanje baterije, medtem ko nizke temperature lahko zmanjšajo njeno učinkovitost. Zato je priporočljivo, da se izogibate parkiranju vozila na direktnem soncu v vročih poletnih mesecih, to bo pozitivno vplivalo na varčevanje z energijo električnega avtomobila.

Kako se lahko izognete ekstremnim temperaturam? 

 • Parkirajte svoj električni avtomobil v senci ali v garaži, ko nimate možnosti, da ga polnite.
 • Izogibajte se parkiranju vozila na direktnem soncu v vročih poletnih mesecih.
 • Če je to mogoče, polnjenje začnite, ko je temperatura baterije zmerna.
 • Izogibajte se uporabi hitrih polnilnic, ko je baterija že preveč vroča.

 

Poraba električnega avtomobila -BMW Ix ali podobno GoGreen

Poraba električnega avtomobila -BMW Ix ali podobno GoGreen

Zmanjšana poraba električnega avtomobila je ključna za izboljšanje njegove učinkovitosti in povečanje dosega in omogoča varčevanje z energijo električnega avtomobila.. S pravilno vožnjo, načrtovanjem poti in vzdrževanjem boste lahko brezskrbno uživali v ekološki mobilnosti električnih avtomobilov. Upoštevajte te nasvete in prispevajte k trajnostni prihodnosti prometa. Zmanjšana poraba električnega avtomobila je ključna za trajnostno prihodnost prometa. Z upoštevanjem nasvetov v tem članku lahko prispevate k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, porabe energije in stroškov. Ste vedeli, da se lahko pri GoGreen odločite za najem električnega vozila? Najem električnega vozila pri GoGreen je odličen način, da se izognete visokim cenam goriva in prispevate k varovanju okolja. Če vam elektrika vseeno ni blizu pa poglejte ponudbo za najem vozil. V ponudbi imamo tudi luksuzna vozila in najem kombija – če potujete v družbi.