Ob spremenjeni realnosti potovanj, med katera sodijo tudi poslovna potovanja, sem pripravila analizo časa, porabljenega za poslovne poti. V trenutnih okoliščinah podjetja in posamezniki prilagajajo poslovne potovalne načrte in letalski prevoz menjajo za prevoz z avti in kombiji. Izogibajo se javnemu prevozu in lokacijam s povečano koncentracijo ljudi na enem mestu, zato se odločajo za zasebni prevoz. Pri tej odločitvi pa jih zanima časovni prihranek zasebnega prevoza z avtom ali kombijem v primerjavi z letalskim prevozom. Glede na to, da je velikokrat prva asociacija na letalski prevoz – časovni prihranek – me je zanimala primerjava časovne učinkovitosti prevoza oseb s poslovnim avtom ali kombijem na eni in letalskim prevozom na drugi strani.

Analiza vključuje podatke internega rezervacijskega sistema GoGreenDrive. Upoštevanih je več deset tisoč opravljenih poslovnih prevozov z voznikom in več kot 13 milijonov prevoženih kilometrov po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Madžarski, Italiji, Nemčiji, Švici, Srbiji, Bosni in Hercegovini,…za obdobje petih let (2015 – 2020). Trajanje vožnje vključuje čas prevoza od vstopa osebe v vozilo na domači ali službeni lokaciji do izstopa osebe iz vozila na končni lokaciji, bodisi pred poslovno stavbo, kongresnim centrom, hotelom, restavracijo, oziroma na kateremkoli drugem željenem naslovu.

Časovni prihranek zasebnega prevoza z avtom ali kombijem vs. prevoz z letalom

Pri potovanju z letalom so vključeni javno dostopni podatki. Upoštevan je čas, ki vključuje prihod na letališče, čas za formalnosti ob prijavi na let in varnostne kontrole ter čakanje na let, trajanje leta, ter čas po pristanku, prevzem prtljage in transfer z letališča do želene končne lokacije. Zaradi manjšega števila direktnih letalskih povezav z letališča Jožeta Pučnika (v nadaljevanju Letališče Ljubljana) so v raziskavo vključena bližnja letališča – Celovec, Trst in Zagreb.

Na podlagi rezultatov analize ugotavljam, da je povprečen čas vožnje s profesionalnim voznikom ob upoštevanju cestno prometnih predpisov krajši ali enak času, ki ga v povprečju porabite za vožnjo z letalskim prevozom v do 530 kilometrov oddaljeni kraj.

Kako se časovni prihranek zasebnega prevoza pozna v praksi?

Spodaj so povzeti rezultati raziskave o letalski in cestni povezavi Ljubljane z desetimi evropskimi mesti. Mesta se med seboj razlikujejo glede na oddaljenost od Ljubljane in glede na letalsko in cestno povezavo s Slovenijo.

V prvo skupino mest, ki so od Ljubljane oddaljena do 530 kilometrov spadajo München, Dunaj, Split, Budimpešta in Beograd. V drugo skupino mest, ki so od Ljubljane oddaljena med 540 in 750 kilometri, spadajo Rim, Dubrovnik, Sarajevo, Praga in Zürich.

Direktno letalsko povezavo z ljubljanskim letališčem imajo mesta München, Beograd in Zürich. V Rim, Dubrovnik, Sarajevo, Prago, Split in na Dunaj lahko letite z bližnjih letališč, medtem ko Budimpešta nima direktne letalske povezave z bližnjih letališč.

Kdaj za poslovno pot izbrati privatni prevoz s profesionalnim voznikom?

V Beograd, München, Split in na Dunaj lahko s profesionalnim voznikom prispete hitreje, kot če se odločite za potovanje z letalom z domačega ali bližnjega letališča.

S poslovnim avtom ali kombijem potujete v Sarajevo četrt ure dlje kot z letalskim prevozom. Do Rima, Dubrovnika in Züricha potujete z individualnim prevozom z voznikom eno uro dlje, kot z letalskim prevozom. Direkten let za Budimpešto z bližnjega letališča ni na voljo, se pa do Budimpešte s profesionalnim voznikom pripeljete v 4ih urah in pol.

Kako na poslovno potovanje v prihodnje?

Raziskava je pokazala, da je za razdalje do 530 kilometrov pametna izbira privatni prevoz s profesionalnim voznikom. Če potrebujete dodatne informacije o časovnih prihrankih poslovnih poti za vas, vaše zaposlene ali vaše poslovne partnerje vam z veseljem izdelamo individualno analizo poslovnih poti in pripravimo optimiziran poslovni potovali načrt podjetja. Pri potovanju s profesionalnim voznikom prihranek časa ni edina prednost. O dodatnih prednostih Go Green poslovnih prevozov preberite v objavi “Je poslovno potovanje z zasebnim prevozom nova realnost?”

Avtor: Nina Stadler, nina.stadler@go-green.si