Varno v prometu” je akcija, ki jo je v letu 2023 začelo podjetje GoGreen. S to akcijo želi podjetje povečati ozaveščenost o pomenu varnosti v prometu, zlasti v času praznovanj, ko je na cestah več prometa in se povečajo tveganja za prometne nesreče.

V okviru akcije varno v prometu z geslom »Sledi trendom, potuj odgovorno« bo podjetje GoGreen izvajalo naslednje aktivnosti:

  • Informacijska in preventivna kampanja, ki bo ozaveščala o nevarnostih alkohola in drugih dejavnikov tveganja v prometu.
  • Izobraževanje voznikov o varnem ravnanju v prometu.
  • Pomoč pri organizaciji varnih prevozov.

Varno v prometu – Je varnost temeljna odgovornost posameznika?

‘Varno v prometu’ ni samo fraza, ampak je načelo, ki postane še bolj pomembno, ko se z martinovim in veselim decembrom približuje čas praznovanj. Medtem ko jesenski dnevi postajajo krajši in noči daljše, praznovanja in tradicije, povezane s toplimi napitki in dobrotami, hitro preplavijo naše dneve in večere. Toda v sezoni, ki jo krasijo lučke, sveče in kozarci penečega vina, ne smemo pozabiti na temeljno načelo: da ima vsak od nas odgovornost zagotoviti, da se tako mi kot tudi drugi varno vrnemo domov.

Varno v prometu - martinovo - GoGreen

Varno v prometu – martinovo – GoGreen

‘Varno v Prometu’ naše poslanstvo, ne le geslo

GoGreen ni le podjetje, ki ponuja storitve prevoza in najema vozil, temveč je podjetje, ki sledi zagotavljanju varnosti na naših cestah. Naša angažiranost se ne ustavi pri zagotavljanju zanesljivih prevoznih storitev. Vključujemo preverjene voznike, le te dodatno izobražujemo o pomembnosti varnosti v prometu. Interno sporočanje in izobraževanja so del naše kulture in poslanstva. O izobraževanju voznikov smo pisali v prispevku Zakaj izbrati delo voznika?

Ponosni smo na naše partnerstvo z Zavodom Vozim(*), ki je še en pokazatelj naše predanosti tej pomembni temi. Poleg tega, da na Zavodu Vozim organizirajo predavanja za naše voznike, prav tako podpiramo njihove preventivne delavnice v šolah, saj verjamemo, da je ozaveščenost o varnosti v prometu pomembna že od mladih let.

Varno v prometu - Zavod vozim - GoGreen

Varno v prometu – Zavod vozim – GoGreen

Letos pa smo se odločili, da gremo še korak dlje. S to akcijo želimo nagovoriti širšo javnost in poudariti, da je ‘varno v prometu’ več kot le geslo ali trend – to je naša kolektivna odgovornost in zaveza. Tako, kot skrbimo za varnost naših potnikov, želimo, da vsi posamezniki prevzamejo svoj del odgovornosti. Zato smo tukaj, da vam pomagamo postati del rešitve.

Je alkohol dejavnik tveganja v prometnih nesrečah?

Varno v prometu - naše odločitve za volanom - GoGreen

Varno v prometu – naše odločitve za volanom – GoGreen

V letu 2022 se je v Sloveniji zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola (nad dovoljeno mejo) pripetilo 1590 prometnih nesreč. Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 17 udeležencev. 128 udeležence je končalo s hudo telesno poškodbo in 624 je bilo lažje poškodovanih (Vir: www.policija.si, 30.10.2023).

Udeleženci z dovoljeno mejo alkohola, so v letu 2022 povzročili 278 prometnih nesreč. V omenjenih prometnih nesrečah je umrlo 6 udeležencev, 32 je bilo hudo telesno poškodovanih, 122 pa lažje telesno poškodovanih.

 

Varno v prometu - Graf odstotek prometnih nesreč, povezanih z alkoholom

Varno v prometu – Graf odstotek prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, glede na resnost poškodb v Sloveniji, 2022; Vir: Agencija za varnost prometa, 27.10.2023

Smrtni izidi: Približno 25% (23 primerov od 85) vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom je bilo povezanih z alkoholom.

Hude poškodbe: Približno 15% (160 primerov od 862) vseh prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami je bilo povezanih z alkoholom.

Lažje poškodbe: Približno 7.53% ( 746 primerov od 6,453) vseh prometnih nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami je bilo povezanih z alkoholom.

Sledi trendom, potuj odgovorno = varno v prometu

Po podatkih Agencije za varnost prometa se trend prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi alkohola iz leta v leto znižuje.

Po prvih devetih mesecih leta 2023 lahko ugotovimo, da se trend zniževanja števila prometih nesreč s poškodbami nadaljuje, prav tako se znižuje število poškodovanih ali umrlih udeležencev. Številke so nižje tako za enako primerjalno obdobje preteklega leta, kot glede na 5- letno obdobje, torej na leto 2019.

Bistveno nižje od preteklih let za enaka primerjalna obdobja je število smrtnih prometih nesreč zaradi alkoholiziranih povzročiteljev ter tudi prometnih nesreč s telesno poškodovanimi udeleženci zaradi alkoholiziranih povzročiteljev.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta so povzročitelji pod vplivom alkohola povzročili 1.096 prometnih nesreč oziroma 8,5 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Znižanje glede na preteklo leto beležimo pri vseh ostalih kazalcih, tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodovanimi ali umrlimi udeleženci, in sicer za 8,3 %. Vir: https://www.avp-rs.si/stanje-prometne-varnosti-januar-september/ 30.10.2023

Dobro preveri mite povezane z alkoholom in vožnjo in sledi trendom ter potuj odgovorno.

Miti o alkoholu in vožnji

Varno v prometu - GoGreen

Varno v prometu – GoGreen

Alkohol in vožnja sta dve stvari, ki se ne ujemata. Alkohol lahko močno vpliva na naše sposobnosti vožnje, zato je pomembno, da smo o tem dobro seznanjeni. V tem članku bomo razčlenili nekaj najpogostejših mitov o alkoholu in vožnji.

Mit 1 Kava ali tuširajte razgrajuje alkohol

Niti kava, niti tuširanje ne zmanjšujeta alkoholiziranosti, saj je zmanjšanje vrednosti alkohola v krvi odvisna od razgradnje alkohola v jetrih. Edini način za zmanjšanje koncentracije alkohola v krvi je čas. Telesu običajno traja približno eno uro, da razgradi eno enoto alkohola.

Varno v prometu - mit 1 Kava razgrajuje alkohol- GoGreen

Varno v prometu – mit 1 Kava razgrajuje alkohol- GoGreen

Mit 2 Izkušeni pivci lahko bolje vozijo pod vplivom alkohola

Ne, izkušnje ali toleranca do alkohola ne vplivata na to, kako alkohol vpliva na naše sposobnosti vožnje. Alkohol lahko vpliva na vsakogar, ne glede na to, kako pogosto ali koliko pije. Alkohol pri človeku povzroča motorične, senzorične in psihološke motnje. Že pri manjših koncentracijah so prizadete višje funkcije zavesti, kot so sposobnost razmišljanja in presojanja, razsodnost in samoobvladovanje. Predvsem kot posledica zadnjih dveh dejstev večina voznikov, ki vozi pod vplivom alkohola, tvega več kot sicer, čeprav se v stanju, v kakršnem vozi, tega morda niti ne zaveda. Pripravljenost na večje tveganje v kombinaciji z okrnjenimi sposobnostmi predstavlja eno najresnejših groženj za varnost cestnega prometa (Vir: https://www.avp-rs.si/wp-content/uploads/2019/01/Lastnosti-in-zna%C4%8Dilnosti-posameznika-4.pdf, 30.10.2023)

Varno v prometu - Mit 2 Izkušeni pivci lahko bolje vozijo pod vplivom alkohola - GoGreen

Varno v prometu – Mit 2 Izkušeni pivci lahko bolje vozijo pod vplivom alkohola – GoGreen

Mit 3 Malo alkohola ne vpliva na vožnjo

Tudi majhne količine alkohola lahko vplivajo na vaše sposobnosti vožnje. Alkohol lahko vpliva na vašo pozornost, reakcijski čas in presojo. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasni odzivi, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. (Vir: www.policija.si, 30.10.2023

Varno v prometu - Mit 3 Malo alkohola ne vpliva na vožnjo - GoGreen

Varno v prometu – Mit 3 Malo alkohola ne vpliva na vožnjo – GoGreen

Mit 4 Možno je natančno oceniti prisotnost alkohola v organizmu

Veliko ljudi preceni vpliv alkohola na svoje telo. Zato je najbolje, da se vožnji izogibate, če ste pili. Ocena prisotnosti alkohola v organizmu je velikokrat zgrešena. Prisotnost alkohola se ugotavlja z indikatorji alkohola in merilniki (etilometri). Indikatorji in merilniki alkoholiziranosti, ki jih uporablja policija, prikažejo vrednost alkohola v organizmu z miligrami alkohola v litru izdihanega zraka. (Vir: www.policija.si, 30.10.2023)

Varno v prometu - Mit 4 Možno je natančno oceniti prisotnost alkohola v organizmu - GoGreen

Varno v prometu – Mit 4 Možno je natančno oceniti prisotnost alkohola v organizmu – GoGreen

Mit 5 Alkohol ogreje

Ljudska modrost pravi, da je alkohol idealna pijača za hladne zimske večere. Znanstveniki so potrdili, da alkohol telesno temperaturo pravzaprav znižuje. Ko je temperatura v okolici nizka, telo poskuša ohraniti toploto tako, da kri preusmeri v notranje organe. Alkohol pa širi žile. To povzroči, da se več krvi pretaka skozi kožo, kar vodi do hlajenja telesa.

Varno v prometu - Mit 5 Alkohol ogreje - GoGreen

Varno v prometu – Mit 5 Alkohol ogreje – GoGreen

Z medsebojnim spoštovanjem in odgovornostjo lahko zagotovimo, da bo ‘varno v prometu’ več kot le geslo ali priložnostna misel. To je trajna obveza, ki ni omejena na sezonska praznovanja ali posebne priložnosti, ampak je naša stalna dolžnost skozi vse leto. Varnost v prometu je dolžnost, ki jo dolgujemo sebi, svojim bližnjim in širši skupnosti. Da, prazniki so čas za sprostitev, a nikoli ne smemo pozabiti, da naše odločitve za volanom vplivajo na življenja mnogih. Tako kot je vsaka kapljica v oceanu pomembna, je vsaka posamezna odločitev za varnost v prometu ključna za ustvarjanje varnejšega okolja za vse. Zato naj bo vsak naš dan, vsaka naša odločitev, odraz te zaveze – varno v prometu. In  ne pozabi z malo načrtovanja lahko za praznovanje biserne poroke naročiš GoGreen E Class prevoze v Ljubljani. Praznuj v stilu! Praznuj varno!

Varno v prometu - novo leto - GoGreen

Varno v prometu – novo leto – GoGreen